Andere Tijden: wacht de Markthal hetzelfde lot als de Lijnbaan?

In Andere Tijden gisteravond: een reportage over de Lijnbaan. Het programma keek terug op de ontwikkeling van de winkelstraat in de periode vlak na de oorlog. De binnenstad was niet volledig verwoest door het bombardement. Zo stond de oude Schouwburg op de Aert van Nesstraat nog grotendeels overeind. Toch hebben vrijwel alle gebouwen op en rond de Lijnbaan die het bombardement hebben overleefd, het veld moeten ruimen.

De oorspronkelijke filosofie achter de Lijnbaan en haar aanvankelijke aantrekkingskracht doen denken aan de Markthal nu. Zo was het de bedoeling dat mensen er kwalitatief hoogwaardige producten konden kopen die elders moeilijk te verkrijgen waren. Verder stroomden er uit het hele land mensen toe om dit nieuwe winkelconcept van dichtbij te bekijken en de nodige inkopen te doen. Ook trok de Lijnbaan destijds de aandacht van buitenlandse media.

De reportage laat ook zien hoe de Lijnbaan langzaam in verval raakte: hogere huren, nieuwe ideeën over winkelen en de intrede van de grotere ketens, verloedering en uiteindelijk de beslissing om de Lijnbaan in haar oude glorie te herstellen. Laten we leren van het verleden en hopen dat de Markthal dit lot bespaard kan blijven.

Kijk en oordeel zelf.

Dit bericht verscheen eerder op de website van Vers Beton.