Op de website van Binnenlands Bestuur verscheen vandaag een artikel over de wijze waarop de gemeente Rotterdam de Participatiewet uitvoert. In het stuk komt de ombudsman van Rotterdam, Anne Mieke Zwaneveld, aan het woord. Zij is kritisch over het onbetaalde werk dat Rotterdamse werklozen moeten doen voor een uitkering.
Ook vraagt zij zich af of klusjes als het vegen van trottoirs deze mensen ook echt iets oplevert; volgens haar denkt de gemeente hierin onvoldoende mee met haar werklozen. Verder ergert ze zich aan de toon die partijen verantwoordelijk voor de re-integratie aanslaan: zowel in gesprekken als in briefwisselingen gaat het (soms in niet mis te verstane bewoordingen) met name over de plichten van de werkloze. Een van haar aanbevelingen aan de gemeente luidt dan ook dat de gemeente haar burgers meer op hun rechten zou moeten wijzen.
Het re-integratiebeleid van de gemeente was al eerder in het nieuws omdat de Rechtbank Rotterdam had geoordeeld dat zij in haar pilot gericht op bijstandgerechtigden van Marokkaanse afkomst een verboden onderscheid naar nationaliteit, ras of etniciteit had gemaakt. Naar aanleiding van deze uitspraak – en de reactie van het gemeentebestuur hierop – schreef raadslid Nourdin El Ouali deze week een vlammend opiniestuk op Vers Beton.
Het volledige artikel is te lezen op de website van Binnenlands Bestuur.
Dit bericht verscheen eerder op de website van Vers Beton.